Νέα του Βιβλίου

Βραβείο Αναγνωστών 2008

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ανακοινώνει την απονομή του Βραβείου Αναγνωστών 2008 στο μυθιστόρημα «Ολα σού τα ‘μαθα, μα ξέχασα μια λέξη» του Δημήτρη Μπουραντά (εκδόσεις Πατάκη).
Η ψηφοφορία ανέδειξε -για τέταρτη χρονιά- το αγαπημένο ελληνικό μυθιστόρημα του αναγνωστικού κοινού, επιλέγοντας ένα από τα δεκαπέντε μυθιστορήματα της «βραχείας λίστας».
Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ψήφισαν με sms (στο 54160) από τον κατάλογο των βιβλίων που είχε προκύψει σύμφωνα με τις προτάσεις των μελών από Λέσχες Ανάγνωσης οι οποίες λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα (150 τον αριθμό).
Η επίσημη βράβευση του συγγραφέα Δημήτρη Μπουραντά πραγματοποιήθηκε στο πλατό της καθημερινής εκπομπής της NΕΤ «Εχει γούστο». Καλεσμένοι της παρουσιάστριας Μπήλιως Τσουκαλά ήταν ο βραβευθείς, ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ κ. Πέτρος Μάρκαρης και η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη.
Το βραβείο που παρέλαβε ο νικητής έχει φιλοτεχνηθεί από τον εικαστικό δημιουργό Διαμαντή Αϊδίνη.
 
…Αρκετοί από εσάς μας ρώτησαν γιατί δεν ανακοινώσαμε το βραβείο όπως είχαμε προγραμματίσει στις 10 Δεκεμβρίου, δηλαδή την περασμένη εβδομάδα. Θέλω να πω ότι δεν το κάναμε από σεβασμό στα σοβαρά γεγονότα. Χάθηκε η ζωή ενός παιδιού.
Το δεύτερο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι το Βραβείο Αναγνωστών κλείνει το τέταρτο έτος του. Έχει γίνει πλέον θεσμός, και πάει πολύ καλά ως προς την ανταπόκρισή του. Οι τρεις προηγούμενοι νικητές μας (Γαλανάκη, Φακίνου, Μήτσου) μας δήλωσαν ότι χάρη στο βραβείο το βιβλίο τους επανεκδόθηκε πολλές φορές. Το βραβείο έχει κερδίσει πλέον την εμπιστοσύνη του κοινού.
Το τρίτο πράγμα που θέλω να πω -και χαίρομαι γι’ αυτό- είναι ότι όλοι συμφώνησαν με την καινούργια διαδικασία του βραβείου. Είναι οι Λέσχες Ανάγνωσης που πήραν φέτος τη σκυτάλη από τις επιτροπές, και έτσι το βραβείο είναι σήμερα από την αρχή έως το τέλος στα χέρια των αναγνωστών.
Θερμά συγχαρητήρια στον φετινό νικητή τον κ. Δημήτρη Μπουραντά και στις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.
 
Κατρίν Βελισσάρη, Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου ΒιβλίουΚρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας - 2008

Από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2007, στα οποία κατέληξε η 9μελής Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψηφίων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις, ως ακολούθως:
 
ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Απονέμεται ομόφωνα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το σύνολο του έργου του.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ Απονέμεται κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη».
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο της Δήμητρας Χριστοδούλου Λιμός, εκδόσεις Νεφέλη.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου Φιλοδοξίες κήπου, εκδόσεις Καστανιώτη.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Γιώργου Λεονάρδου Ο τελευταίος Παλαιολόγος, εκδόσεις Λιβάνη.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ – ΚΡΙΤΙΚΗΣ Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Βαγγέλη Αθανασόπουλου «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ου αιώνα», εκδόσεις Καστανιώτη.
 
ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟΥ – ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Απονέμεται κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα, εκδόσεις Μεταίχμιο.


© 2008 Βιβλιοπωλεία Κηρήθρες
ΤΗΛ.: (+30) 24310-38660 - (+30) 24310-73931
FAX: (+30) 24310-39110 - (+30) 24310-73923
email: info@kirithres.gr